Hur pratar man egentligen om döden med sina barn? Och hur reagerar barn vid svår sorg?
En begravningsbyrå tar hand om det praktiska och hjälper till vid planering av den minnesceremoni som sker när någon kär och älskad person går bort. Det hjälper i den svåra stund som en familj befinner sig i. Men hur går man sedan vidare? Och hur pratar du med dina barn om döden egentligen?
När det ofattbara händer
I en artikel i Dagens Nyheter går det att läsa om hur en kvinna hanterade och förfarande hanterar förlusten av sin dotter och sin make, kort efter varandra. Båda gick bort i aggressiva typer av cancer. Hon säger bland annat följande:
När det ofattbara händer måste vi leta efter ljuset som fortfarande finns där – även om det kan vara svåra att upptäcka – Annika Brocknäs för Dagens Nyheter
Hennes tankar och tips på hur du som förälder pratar om döden eller hanterar sorg över en förlust av en kär närstående, är bland annat följande:
- Det kan tyckas omöjligt att tala med sitt barn om att det kommer att dö. Men jag tror att det är nödvändigt.
- En viktig utgångspunkt är att även små barn förstår mer än deras föräldrar och andra vuxna tror.
- Barn vill inte gärna oroa sina föräldrar och håller därför lätt inne med sina egna tankar och känslor.
- På sjukhusen finns psykologer och kuratorer som kan komma med råd hur föräldrar ska tala med sina barn om döden.
- Det finns många barnböcker som behandlar detta tema och personal på biblioteken hjälper gärna till.
- Svara så ärligt och så rakt som möjligt på barnens frågor. Att säga att den som är död ”sover” eller ”gått vidare” kan snarare väcka många funderingar.
- Barnen lever ofta i en värld där fantasi och verklighet blandas. Ta inte ifrån dem deras drömvärld!
- Så länge barnet orkar är det viktigt att göra roliga saker tillsammans. Det kan skingra oron och skapa en paus bland alla existentiella frågor.
- Även ett litet barn inser när behandlingen inte fungerar längre, och kan känna det som om föräldrarna ”luras” när de försöker ge hopp i en hopplös situation.
- Om det finns syskon, glöm inte bort dem. Att en bror eller syster ska dö kan väcka ångest och rädslor hos dem.
Källa: Dagens Nyheter
Du kan även läsa om hur du bemöter barn i sorg i denna artikel i Göteborgs-Posten.
Mer att läsa om hur barn reagerar vid sorg finns det bland annat på Vårdguiden 1177. Där går det att läsa om hur alla barn reagerar olika och att sorg och glädje fort pendlar. En dag kan vara ljus medan en annan kan kännas mörk och svår. Där går det att läsa om hur det är viktigt att vara ärlig mot barnet och hur mycket stöd som faktiskt behövs, att du som förälder behöver ta hänsyn till barnets behov av stöd och tröst, även om de inte vågar visa sina känslor för att de inte vill belasta sina föräldrar, som till exempel också är väldigt ledsna.