Som vanligt den här årstiden smyger sig influensan på och får många människor runt om i Sverige att krypa upp i soffan under en filt och må pyton. Lyckligtvis finns det hjälp att få – men det är långt ifrån alla som vaccinerar sig.
Hösten och vintern är sjukdomarnas tid. Förkylningar, influensan och vinterkräksjukan är de vanligaste åkommorna som folk drar på sig. En vanlig förkylning är svår att motverka, det samma gäller för magsjukan. Däremot finns det effektiv hjälp att få för att hålla sig frisk från influensan, vaccinet. För äldre personer är det väldigt viktigt att vaccinera sig eftersom man inte är lika motståndskraftig mot sjukdomar som en ung person. Eftersom jag jobbar på västkusten brukar jag besöka en vårdcentral i Göteborg när jag ska vaccinera mig. Det är inte särskilt krångligt, du kan kolla upp hur det funkar för just din lokala vårdcentral på nätet.
Få vaccinerar sig
Trots att det finns hjälp att få är det inte en särskilt stor andel av befolkningen som faktiskt vaccinerar sig. Att det är så få som vaccinerar sig kan enligt Expressen bero på att det finns en misstro mot vaccin över världen. För unga och medelålders personer är det inte en lika stor risk att få influensan som för en äldre, kanske är det därför den äldre generationen är de som vaccinerar sig i störst utsträckning. Faktum är att personer över 65 och gravida personer tillhör riskgrupper och är de som bör vara först med att vaccinera sig.
Ju äldre du är eller desto mer kroniskt sjuk du är, så är det större risk att du hamnar på sjukhus. Och de som hamnar på sjukhus med influensa löper en ganska stor risk att bli svårt sjuka eller till och med dö. – SVT
Även om du är vaccinerad mot influensan finns det fortfarande en risk att du åker på en vanlig förkylning. Trots att det inte är lika farligt eller jobbigt som influensan är det inte särskilt kul att behöva genomlida en förkylning. Har du oturligt nog ändå blivit förkyld kan du följa de här knepen från Aftonbladet. Krya på dig!